Analiza statistică a evoluţiei cooperaţiei în unele domenii

Prof. Constantin ANGHELACHE PhD (actincon@yahoo.com)
Bucharest University of Economic Studies / „Artifex” University of Bucharest
Assoc. prof. Mădălina-Gabriela ANGHEL PhD (madalinagabriela_anghel@yahoo.com)
„Artifex” University of Bucharest
Doina AVRAM Ph.D Student (doina.avram@gmail.com)
Bucharest University of Economic Studies
Maria MIREA PhD Student (mirea_maria@yahoo.com)
Bucharest University of Economic Studies

Abstract

În structura economiei românești, sistemul cooperatist a jucat și va juca în continuare un rol important. În mediul rural ca și cel orășenesc, resursele locale nu pot fi exploatate eficient decât prin sistemul asociativ. Astfel, în domeniul consumului, au apărut cooperative care prin organizare și funcționare asigură aprovizionarea pentru consum a populației din medul rural. Desigur, în prezent, când se pune problema apropierii rapide a satului de oraș au apărut marile magazine care au avut consecința reducerii cooperației de consum. În acest context, a scăzut numărul de cooperative de consum, precum și al membrilor acestora. În paralel, continuă să existe și să se dezvolte sistemul cooperaței de credit care asigură finanțatea membriilor cooperatori, precum și a micilor afaceri. Activitatea sistemului cooperatist de consum și credit asigură și o serie de servicii pentru populație. În domeniul agricol, există preocuparea de a se dezvolta și consolida asocierile pentru prelucrarea terenurilor ceea ce poate asigura o sporire a producției agricole vegetale și animale. După 1990, s-au adoptat o serie de legi care fundamentează modul în care se poate dezvolta sistemul cooperației de consum, credit și din agricultură.
Cuvinte cheie: cooperativă de consum, unități cooperatiste, membru, teren agricol, credit
Clasificarea JEL: P13, Q13

[Text complet]

STATISTICAL ANALYSIS OF THE COOPERATION EVOLUTION IN SOME FIELDS

Abstract

In the structure of the Romanian economy, the cooperative system has played and will continue to play an important role. In rural as well as urban, local resources can only be exploited effectively through the associative system. Thus, in the field of consumption, cooperatives appeared which, through organization and functioning, ensure the supply of rural population for consumption. Of course, at the moment, when it comes to the rapid rapprochement of the village village, the big stores appeared, which had the consequence of reducing the consumer co-operation. In this context, the number of consumer cooperatives and their members decreased. In parallel, there continues to exist and develop the credit cooperative system that provides funding to cooperative members as well as small businesses. The activity of the cooperative consumer and credit system also provides a range of services for the population. In the agricultural field, there is a concern to develop and strengthen associations for land processing which can ensure an increase in crop and animal production. After 1990, a series of laws were adopted that underpin the way in which the consumer, credit and agricultural co-operation system can be developed.
Keywords: consumer cooperative, cooperative units, member, agricultural land, credit
JEL Classification: P13, Q13

[Full Text]

RRS Supliment 2/2019