Radu Halus

Radu Halus este un statistician și un reprezentant de seamă al școlii demografice românești. Radu Halus a participat la patru Recensăminte ale populației și locuințelor şi are o experienţă de aproape 45 de ani în statistică.

Primul recensământ la care a participat a fost cel din 1956 când datele se strângeau la București iar prelucrarea se făcea prin intermediul unor cartele perforate la o maşină mecanografică. Zece ani mai târziu, în timpul recensământului din 1966 pe care l-a coordonat ca director adjunct a mers personal la simularea făcută cu câteva luni înainte, iar logistica folosită a fost schimbată aproape radical, datele fiind prelucrate electronic. Următorul recensământ a fost cel din 1977 care a avut loc în ianuarie, chiar înaintea cutremurului. În 1983 l-a contrazis pe Ceauşescu susținând că în 1990 România va avea 23 de milioane de locuitori față de cele 25 de milioane pe care le-ar fi dorit acesta. Recensământul programat pentru 1988 a fost amânat din cauza problemelor financiare. După Revoluţie, a fost făcut în 1992 şi a marcat, totodată, revenirea lui Radu Halus printre statisticienii coordonatori, după ce fusese mutat de la Statistică la Centrul de Calcul. Ulterior, acesta a devenit consilierul directorului Institutului Naţional de Statistică.

 Experiența sa vastă în domeniul demografiei și a recensămintelor a fost concretizată în mai multe cărți publicate ca autor și coautor, referate științifice și articole despre recensăminte și istoria statisticii.