Anton Golopenţia (1909 – 1951)

Anton-GolopentiaAnton Golopenția (1909 – 1951) a fost cel mai bun reprezentant al școlii clasice demografice românești cu care se încheie, de fapt, perioada de formare deplină a caracteristicilor esențiale instituționale, științifice precum și cele legate de modul de gândire statistică în România. A fost o personalitate complexă, licențiat în Drept și Filosofie, cu un doctorat obținut în Germania unde a avut ocazia să intre în contact cu lucrările geopoliticienilor germani.

În 1930 Dimitrie Gusti îl numește pe Golopenția bibliotecar la Seminarul de Sociologie, Etică și Politică pentru ca mai târziu să îl preia ca șef de cabinet. Golopenția a ocupat și funcția de director general, conducând Institutul Central de Statistică (actualul INS) în perioada 1947 – 1948. Anton Golopenția a fost nu numai un membru al Societății Române de Statistică, dar și un membru fondator al revistei “Geopolitica și Geoistoria”. Din punctul său de vedere, geopolitica este știința care studiază potențialul statelor și dinamica schimbării mediului geopolitic. În opinia sa, geopolitica trebuie să fie un fel de meteorologie politică. A fost căsătorit cu Ștefania Cristescu de profesie sociolog, din mariajul acestora născându-se doi copii: Sanda Golopenția – Eretescu, profesor la Brown University, SUA, și Dan Golopenția, doctor în fizica corpului solid la University of North Carolina.

Personalitatea lui Anton Golopenţia a fost reflectată în Info INS Special – seria Centenar, în luna decembrie 2016.

Dintre lucrările publicate de Anton Golopenţia amintim:

  • Îndreptar pentru tineret
  • Statistică, demografie şi geopolitică
  • Românii de la est de Bug

Activitatea lui Anton Golopenţia a fost prezentată în mai multe articole publicate în Revista Română de Statistică. Dintre acestea, amintim:

  • 1999: Nr. Omagial – Vladimir Trebici – Întâlnirea cu Anton Golopenţia
  • 2002: Nr. 1/Supliment – Vasile Ghețău – Demografia şi cercetări demografice-statistice în opera ştiintifică a lui Anton Golopenţia
  • 2002: Nr. 2/Supliment – Aurel Camara – 143 de ani de la întemeierea statisticii de stat româneşti
  • 2005: Nr. 2 – Gheorghe Săvoiu – Statistica demografică – repere istorice şi caracteristici ale recensămintelor moderne