Analiza efectului crizei sanitare asupra evoluţiei comerţului internaţional cu bunuri în semestrul I 2020

Lecturer Ștefan Virgil IACOB PhD (stefaniacob79@yahoo.com)
,,Artifex” University of Bucharest
Iulian RADU, PhD Student (julian@linux.com)
The Bucharest University of Economic Studies
Daniel DUMITRU Ph.D Student (dumitru.teticdaniel@gmail.com)
Bucharest University of Economic Studies

Abstract

Schimburile comerciale internaționale reprezintă o activitate importantă la nivelul economiei naționale. Exporturile reprezintă posibilitatea de valorificare a unor surplusuri de produse, bunuri și servicii, care pot fi tranzacționate pe piața intra sau extra-comunitară. Desigur, această gamă de produse și servicii se poate realiza în contextul în care există o calitate acceptată de piața internațională și un preț competitiv, comparativ cu oferta celorlalte entități economice concurente de pe piață. Importurile la rândul lor, reprezintă pe de o parte o necesitate a economiei naționale, atunci când aceste importuri sunt importuri de dezvoltare, adică asigură completarea unor minusuri care există în economia națională așa încât anumite activități să poată fi finalizate. De exemplu Renault sau auto Dacia importă încă din Franța o serie de subansamble, care sunt absolut necesare pentru finalizarea produsului finit.
Această activitate a importurilor și a exporturilor a fost analizată atât în piața intra-comunitară, cât și în cea extra-comunitară. În piața intra-comunitară rezultă că schimburile se fac fără perceperea de taxe, de TVA și așa mai departe, fiind în ultimă instanță o vânzare directă pe piețele din statele membre ale Uniunii Europene. Pe de altă parte, o serie de bunuri și servicii se exportă pe piețele extra-comunitare din Europa sau celelalte țări de pe mapamond, dar în comparația făcută rezultă că ponderea cea mai ridicată o au schimburile comerciale intra-comunitare.
Analiza efectuată este pe o perioadă mai lungă de timp, dar și pentru perioade mai scurte, pentru a reliefa modul cum a evoluat această activitate. Reține atenția faptul că deficitul balanței de plăți externe a crescut negativ în sensul că, importurile deși au scăzut, au scăzut într-un procent mai mic față de diminuarea exporturilor, care au înregistrat un procent mai mare.
Datele analizate scot în evidență în special situația din semestrul I al anului 2020, dar și în luna iulie 2020, în care această activitate de schimburi comerciale internaționale continuă să defavorizeze creșterea Produsului Intern Brut și pe cale de consecință a creșterii economice. Datele supuse analizei sunt furnizate de Institutul Național de Statistică sau de Eurostat și au urmărit punerea în evidență în final a efectelor pe care le are criza sanitară, coronavirus, conjugată cu criza economico-financiară, care a apărut și se dezvoltă, asupra rezultatelor economice obținute de România.
Cuvinte cheie: import, export, economie, date statistice, criză
Clasificarea JEL: E01, H12

[Text complet]

Analysis of the effect of the health crisis on the evolution of international trade in goods in the first half of 2020

Abstract

International trade is an important activity in the national economy. Exports represent the possibility of capitalizing on surplus products, goods and services, which can be traded on the intra- or extra-Community market. Of course, this range of products and services can be achieved in the context in which there is a quality accepted by the international market and a competitive price, compared to the offer of other competing economic entities on the market. Imports, in turn, are a necessity of the national economy, when these imports are development imports, ie they ensure the completion of some shortcomings that exist in the national economy so that certain activities can be completed. For example, Renault or Dacia cars import a series of subassemblies from France, which are absolutely necessary to complete the finished product.
This activity of imports and exports was analysed in both the intra-Community and non-Community markets. In the intra-Community market, it appears that trade takes place without the collection of taxes, VAT and so on, being ultimately a direct sale on the markets of the Member States of the European Union. On the other hand, a number of goods and services are exported to non-EU markets in Europe or other countries around the world, but the comparison shows that the highest share is in intra-Community trade.
The analysis performed is for a longer period of time, but also for shorter periods, to highlight how this activity has evolved. It should be noted that the external balance of payments deficit has increased negatively in the sense that, although imports have decreased, they have fallen by a smaller percentage than the decrease in exports, which recorded a higher percentage.
The analysed data highlight in particular the situation in the first half of 2020, but also in July 2020, when this activity of international trade continues to disadvantage the growth of Gross Domestic Product and as a consequence of economic growth. The data subject to analysis are provided by the National Institute of Statistics or Eurostat and aimed to highlight in the end the effects of the health crisis, coronavirus, combined with the economic and financial crisis, which has emerged and is developing, on the economic results obtained. of Romania.
Keywords: import, export, economy, statistical data, crisis
JEL classification: E01, H12

[Full Text]

RRS Supliment nr. 8/2020