Cercetare de marketing privind comportamentul consumatorilor faţă de mezeluri şi impactul acestora asupra sănătăţii umane

Marius Capra (capramarius19@stud.ase.ro)
Faculty of Agro-food and Environmental Economics, Academy of Economic Studies in Bucharest, Bucharest

Rezumat

Chiar daca au fost constrânși de legi să menționeze pe etichete toate ingredientele rețetei, producătorii din România se feresc să împărtășească cu consumatorul cantitățile adevărate de carne dintr-un produs. Dintr-o listă de aproximativ 15 ingrediente, doar unul singur este carne. Restul sunt fosfați, nitriți, nitrați, arome sintetice și coloranți, multă sare și multă apă.
Mezelurile conțin aditivi foarte periculosi pentru sănătatea umană, cum ar fi: nitrați de sodiu și potasiu (de la E249 la E252), fosfați (de la E339 la E334) și polifosfați (de la E450 la E452) de potasiu, sodiu, calciu și magneziu. În prezența proteinelor, nitriții se transpun într-o substanță care stimulează apariția cancerului de stomac. În doze mari, nitriții dau o toxicitate acută și pronunțată care împiedică sângele să mai transporte oxigen.
Un aditiv pe care producătorii îl folosesc impotriva legii si destul de des în mezeluri, fără să fie sancționați, este amidonul modificat. Conform Ordinului nr. 975, amidonul nu este permis în produsele din carne. Totuși, mezelurile conțin amidon, pentru că acest aditiv reține multă apă și mărește cantitatea de mezel, înlocuind în fapt carnea.

Cuvinte cheie: aditivi alimentari, comportament de consum, studiu de marketing, ingrediente
Clasificare JEL: conform https://www.aeaweb.org/jel/guide/jel.php
Clasificare REL: conform http://www.asociatiaeconomistilor.ro/rel.php

[Text complet]

Marketing research on consumer behavior towards sausages and their impact on human health

Abstract

Even though they have been compelled by laws to list all recipe ingredients on labels, producers in Romania shy away from sharing with the consumer the true amounts of meat in a product. Out of a list of about 15 ingredients, only one is meat. The rest are phosphates, nitrites, nitrates, synthetic flavours and colourings, lots of salt and lots of water.
The meats contain additives that are very dangerous to human health, such as: sodium and potassium nitrates (E249 to E252), phosphates (E339 to E334) and polyphosphates (E450 to E452) of potassium, sodium, calcium and magnesium. In the presence of proteins, nitrites are converted into a substance that stimulates the development of stomach cancer. In high doses, nitrites give an acute and pronounced toxicity that prevents the blood from carrying oxygen.
One additive that producers use against the law and quite often in sausages, without being penalised, is modified starch. According to Order No 975, starch is not allowed in meat products. However, sausages contain starch, because this additive retains a lot of water and increases the amount of sausage, in effect replacing meat.

Keywords: food additives, consumption behaviour, marketing study, ingredients
JEL Classification: according to https://www.aeaweb.org/jel/guide/jel.php
REL Classification: according to http://www.asociatiaeconomistilor.ro/rel.php

[Full Text]

RRS Supliment nr. 8/2022