Conf. univ. dr. Mădălina-Gabriela ANGHEL (madalinagabriela_anghel@yahoo.com)
Universitatea „Artifex” din București
Drd. Iulian RADU (julian@linux.com)
Academia de Studii Economice din București
Drd. Oana BÎRSAN (oana.vilcu@fiscont.com.ro)
Academia de Studii Economice din București
Abstract
Un element important în desfășurarea activității economice în orice țară îl reprezintă forța de muncă. Forța de muncă are sursă primară populația țării în contingentele care sunt la vârsta legală de a muncii, dar și de oferta economică pentru forța de muncă pe care o realizează România. Populația poate fi analizată după domiciliu și după rezidență, în sensul că, pe de o parte avem populația înregistrată în România în funcție de domiciliul ales. Nu întotdeauna domiciliul este similar cu rezidența declarată.
După domiciliu, populația în 31 decembrie 2019 a înregistrat o scădere de 0,1% față de ianuarie 2019, dar aceasta înseamnă o fetișizare, deoarece populația care deși are domiciliul în România, lucrează în alte țări și este diferită. Două categorii ale populației sunt importante în ceea ce privește perspectiva de a interpreta fondul din care se recrutează forță de muncă. În primul rând este vorba de populația activă și apoi este vorba de populația ocupată. Din aceasta, din urmă, selectându-se numărul de salariai, adică forța de muncă activă și numărul de șomeri, care reprezintă o rezervă pentru forța de muncă care a provenit ca urmare a reducerii locurilor de muncă sau unor evenimente importante.
Populația după domiciliu este analizată după grupe de vârstă, după sexe și după medii urban și rural.
Prin datele prezentate se evidențiază modul în care s-a ajuns la această populație definită după domiciliu la data de 31 decembrie 2019.
Cuvinte cheie: forță de muncă, salariați, populație, domiciliu, rezidență.
Clasificarea JEL: C10, F10, J60
Analysis of the evolution of the population by domicile in Romania at the end of 2019
Abstract
An important element in the development of economic activity in any country is the labor force. The labor force has as primary source the population of the country in the quotas that are at the legal working age, but also of the economic offer for the labor force that Romania achieves. The population can be analyzed by domicile and by residence, in the sense that, on the one hand, we have the population registered in Romania according to the chosen domicile. The domicile is not always similar to the declared residence.
After domicile, the population on December 31, 2019 registered a decrease of 0.1% compared to January 2019, but this means a fetishization, because the population that although domiciled in Romania, works in other countries and is different. Two categories of the population are important in terms of the perspective of interpreting the fund from which labor is recruited. First of all it is about the active population and then it is about the employed population. From the latter, by selecting the number of employees, ie the active labor force and the number of unemployed, which represents a reserve for the labor force that came as a result of the reduction of jobs or important events.
The population by household is analyzed by age groups, by sex and by urban and rural areas.
The data presented highlights the way in which this population defined by domicile was reached on December 31, 2019.
Keywords: labor force, employees, population, domicile, residence.
JEL Classification: C10, F10, J60