Lecturer Ștefan Virgil IACOB PhD (stefaniacob79@yahoo.com)
„Artifex” University of Bucharest
Alexandra PETRE (OLTEANU) PhD Student (alexandra.olteanu.s1@anaf.ro)
Bucharest University of Economic Studies
Cristian OLTEANU PhD Student (alexandra.olteanu.s1@anaf.ro)
Bucharest University of Economic Studies
Radu STOICA Ph.D Student (radustoica68@yahoo.com)
Bucharest University of Economic Studies
Abstract
În cadrul studiului modelelor macroeconomice, pornim în principal de la un model de bază, care explică corelațiile care se stabilesc între variabilele economice și proporțiile care trebuie să existe între acestea, așa încât să se realizeze o evoluție echilibrată, care are ca efect rezultate din ce în ce mai bune la nivel macroeconomic.
Echilibrul nu se menține în mod automat și de aceea trebuie întreprinse unele măsuri, care să asigure revenirea producției la un nivel corespunzător caracterizat prin stabilitate. În mod normal, șomajul este un element de echilibru în sensul că, atunci când producția se realizează peste cerințele pieței este nevoie de o restructurare a forței de muncă. Aceasta se poate face prin reconversie profesională sau prin trecere în șomaj. Este de abordat aspectul care privește ceea ce este mai avantajos, producerea de stocuri nevandabile la nivelul economiei naționale sau într-un domeniu oarecare sau sistarea producerii acestuia cu efectul de a trece un număr de salariați în șomaj.
De asemenea, un alt element care produce distorsionări în menținerea echilibrului, pe care îl regăsim în modelul de bază, este cel al inflației. Inflația, având oponent deflația, este un factor care influențează consumul și influențează în același timp și investițiile. Consumul este influențat în sensul că dacă inflația este foarte mare, prețurile cresc și atunci consumul se reduce. Dar tot inflația face ca o parte din masa monetară să se elibereze și în felul acesta să se ajungă înapoi la elementul de echilibru. Lichiditatea trebuie corelată cu inflația și mecanismul inflației.
Cuvinte cheie: echilibru, consum, inflație, deflație, piață, model
Clasificarea JEL: C10, E22, E23
THE BASIC MODEL – USES AT MACROECONOMIC LEVEL
Abstract
In the study of macroeconomic models, we mainly start from a basic model, which explains the correlations that are established between the economic variables and the proportions that must exist between them, so that a balanced evolution can be achieved, which has the effect of at the macroeconomic level.
The balance is not maintained automatically and therefore some measures must be taken to ensure the return of production to an appropriate level characterized by stability. Normally, unemployment is a balancing element in the sense that, when production is realized above market demands, a restructuring of the workforce is needed. This can be done through professional conversion or through unemployment. The issue regarding what is more advantageous, the production of unsold stocks at the level of the national economy or in a certain field, or the cessation of its production, with the effect of passing a number of employees into unemployment, must be addressed.
Also, another element that causes distortions in maintaining the balance, which we find in the basic model, is that of inflation. Inflation, as opposed to deflation, is a factor that influences consumption and at the same time influences investment. Consumption is influenced in the sense that if inflation is very high, prices increase and then consumption is reduced. But all inflation causes a part of the monetary mass to be released and thus to return to the equilibrium element. Liquidity must be correlated with inflation and the mechanism of inflation.
Cuvinte cheie: equilibrium, consumption, inflation, deflation, market, model
Clasificarea JEL: C10, E22, E23