Impactul crizei sanitare şi economico-financiare asupra stării de sănătate a populaţiei din România

Prof. Constantin ANGHELACHE PhD (actincon@yahoo.com)
Bucharest University of Economic Studies / Artifex University of Bucharest
Assoc. prof. Ana Maria POPESCU PhD (notariat.dejure@gmail.com)
Bucharest University of Economic Studies

Abstract

Sănătatea populației este un element esențial pentru orice națiune în toate timpurile, dar cu atât mai mult acum, când omenirea se confruntă cu acest flagel al pandemiei coronavirus. Interpretând datele pe care le-am obținut de la Institutul Național de Statistică și Eurostat și făcând un studiu comparativ autorii doresc să se evidențieze modul în care sănătatea din România a evoluat, dar în același timp și preocupările care stau la baza îmbunătățirii stării de sănătate a populației.
Analizând un număr complex de date, care se referă la populația rezidentă, la oferta sistemului de sănătate pentru populație, utilizând o serie de indicatori se pune în evidență care este starea de sănătate din țara noastră.
O prima discuție s-ar putea efectua pe seama efectului pandemiei coronavirus asupra populației, dar extinzând și pe baza analizei indicatorilor statistici relevanți în această perioadă, pentru a putea înțelege mai bine și mai concret situația în care se află din punct de vedere al sănătății populația din România.
Autorii urmăresc să sublinieze două domenii, cel al sănătății și al educației, care trebuie să aibă prioritate permanentă în sensul că, populația trebuie să fie sănătoasă din punct de vedere fizic și intelectual pregătită. Analizând modul în care se repartizează acestor două domenii surse de la bugetul de stat, se constată că există suficient de multe aspecte care nu sunt în sensul dezvoltării calitative a învățământului și chiar a sănătății. Producția farmaceutică din România este redusă, nivelul importurilor de medicamente a devenit mult mai pregnant, iar costurile pentru asigurarea sănătății populației sunt în creștere, în timp ce sursele de asigurare a acestora scade. Cercetarea în domeniul sănătății, în domeniul medical, în domeniul farmaceutic sunt de regulă aspecte generale, care nu sunt pe de-a întregul bine structurate și fundamentate în țara noastră.
Acest articol va oferii date care desigur, pot fi completate și interpretate în sens mult mai larg, fiind în cele din urmă un semnal în domeniul sănătății populației. România are încă multe lucruri de rezolvat, care trebuie să fie rezolvate, dar numai prin efectuarea de investiții și alocări de la buget în consecință.

Cuvinte cheie: sănătate, educație, resurse, populație, investiții, crize.
Clasificare JEL: I10, I15

[Text complet]

The impact of the health and economic-financial crisis on the health status of the Romanian population

Abstract

The health of the population is an essential element for any nation at all times, but even more so now that humanity is facing this scourge of the coronavirus pandemic. Interpreting the data we obtained from the National Institute of Statistics and Eurostat and making a comparative study, the authors want to highlight how health in Romania has evolved, but at the same time the concerns underlying the improvement of the health of population.
Analysing a complex number of data, which refers to the resident population, the supply of the health system for the population, using a series of indicators, highlights the state of health in our country.
A first discussion could be made on account of the effect of the coronavirus pandemic on the population, but also extending on the basis of the analysis of relevant statistical indicators in this period, in order to better and more concretely understand the health situation of the population from Romania.
The authors aim to emphasize two areas, that of health and education, which must have a permanent priority in the sense that the population must be physically and intellectually prepared. Analysing the way in which these two areas are allocated from the state budget, it is found that there are enough aspects that are not in the sense of the qualitative development of education and even health. Pharmaceutical production in Romania is low, the level of drug imports has become much more pronounced, and the costs for ensuring the health of the population are increasing, while the sources of their insurance are decreasing. Research in the field of health in the medical field, in the pharmaceutical field are usually general aspects, which are not entirely well structured and substantiated in our country.
This article will provide data that, of course, can be supplemented and interpreted in a much broader sense, being ultimately a signal in the field of public health. Romania still has a lot to solve, which must be solved, but only by making investments and budget allocations accordingly.

Keywords: health, education, resources, population, investments, crises.
JEL classification: I10, I15

[Full Text]

RRS Supliment nr. 4/2021