Lecturer Ștefan Virgil IACOB PhD (stefaniacob79@yahoo.com)
,,Artifex” University of Bucharest
Abstract
Între masa monetară și tranzacțiile de piață există o strânsă corelație în senul că, cu cât tranzacțiile sunt mai mari, cantitativ și valoric, cu atât masa monetară în circulație trebuie să fie mai mare.
În altă ordine de idei, între tranzacțiile de piață sau tranzacțiile realizate fie de o firmă, fie de un concern, fie de o multinațională sau de economia unei țări și masa monetară trebuie să se asigure această concordanță. Desigur, masa monetară atunci când discutăm despre o firmă se poate numi și suma în bani de care dispune societatea respectivă pentru a putea asigura realizarea de tranzacții de piață, singurele care oferă posibilitatea de a obține profit.
Masa monetară, trebuie să fie, în cazul unei economii naționale bine corelată, așa încât, să nu se întâmple depășirea nevoii de masă în circulație deoarece la nivel macroeconomic aceasta va conduce în mod cert la inflație. Masa monetară este importantă și din punct de vedere al resurselor care trebuie asigurat la nivelul economiei naționale. De cele mai multe ori, când masa monetară (în cazul unei societăți comerciale – suma disponibilă) nu asigură posibilitatea realizării tranzacțiilor se recurge la împrumuturi, la credite, la tranzacții pe bază de credit, la strategii de plată a importurilor , dar și a desfacerii mărfurilor. De aceea, suma de bani de pe piață trebuie să fie strâns corelată cu tranzacțiile de piață. O societate comercială care dispune de sume suplimentare peste excedentul de a face față tranzacțiilor de piață trebuie să se gândească la o formă de valorificare a acestui surplus valoric pe care îl are.
Cuvinte cheie: masă monetară, tranzacții, piață, profit, inflație, deflație.
Clasificare JEL: C50, E22, E40
Model for analyzing the correlation between money supply and market transactions
Abstract
Between the monetary mass and the market transactions there is a close correlation in the sense that, the larger the transactions, the more quantitative and the value, the more the monetary mass in circulation must be greater.
In other ideas, between market transactions or transactions carried out either by a firm, a concern, a multinational, or a country’s economy, and this monetary mass must be ensured. Of course, when we talk about a company, the money table can also be called the amount of money available to the respective company in order to be able to make market transactions, the only ones that offer the possibility to make a profit.
The monetary mass must be, in the case of a well-correlated national economy, so that it does not happen to exceed the need for mass in circulation because at the macroeconomic level this will certainly lead to inflation. Monetary mass is also important in terms of the resources to be provided at the national economy level. Most often, when the money supply (in the case of a trading company – the amount available) does not ensure the possibility of carrying out transactions, it is resorted to loans, loans, credit-based transactions, payment strategies for imports, but also for disbursement. goods. Therefore, the amount of money on the market must be closely correlated with market transactions. A trading company that has additional amounts in excess of dealing with market transactions must think of a form of capitalization of this value surplus it has.
Keywords: monetary mass, transactions, market, profit, inflation, deflation.
JEL classification: C50, E22, E40