Calculul coeficienţilor de regresie pentru evidenţierea riscurilor macroeconomice

Alexandru BADIU PhD Student (badiu@transferrapid.com)
Bucharest University of Economic Studies

 Abstract

Atitudinile de risc de ordin superior sunt legate de momentele de risc de ordin superior și sunt caracterizate fără echivoc de semnele și nivelurile derivatelor de ordin superior ale funcțiilor de utilitate. Spre deosebire de direcția de aversiune la nivel de risc mai mare, intensitatea aversiunii de risc mai mare dincolo de măsura Arrow – Pratt a aversiunii absolute la risc este departe de a fi concludentă.
Scopul acestei lucrări este de a dezvolta un cadru unificat de mai mare aversiune la gradul de risc mixt în tradiția Arrow-Pratt, care include multe noțiuni concurente de aversiune de risc mai mare (absolută) propuse în literatura de specialitate ca cazuri speciale. Sunt studiate proprietățile de aversiune la riscuri mixte de grad mai mare, se stabilește o caracterizare bazată pe alegere și sunt prezentate mai multe aplicații.
Datorită importanței aversiunii față de risc în luarea deciziilor în condiții de incertitudine, merită pentru o mai bună înțelegere să ne apelăm mai întâi asupra perspectivei istorice despre dezvoltarea sa și pentru a vedea cum economiști și oameni de știință au elaborat progresiv instrumentele și concepte pe care le folosim acum pentru a analiza alegerile riscante.

Cuvinte cheie: prețuri, capital, risc, estimator, coeficient, serie de timp, probabilitate, profit
Clasificarea JEL: E32, E44

[Text complet]

Calculation of regression coefficients for highlighting macroeconomic risks

Abstract

Higher risk attitudes are related to higher order risk moments and are unequivocally characterized by the signs and levels of higher order derivatives of utility functions. Unlike the higher risk aversion direction, the intensity of higher risk aversion beyond the Arrow – Pratt measure of absolute risk aversion is far from conclusive.
The purpose of this paper is to develop a unified framework of higher risk aversion to mixed risk in the Arrow-Pratt tradition, which includes many competing notions of higher (absolute) risk aversion proposed in the literature as special cases. The risk aversion properties of higher degree are studied, a choice based characterization is established and several applications are presented.
Because of the importance of risk aversion in making decisions under uncertain conditions, it is worthwhile to better understand first the historical perspective on its development and to see how economists and scientists have progressively developed the tools and concepts that they use, we now use it to analyze risky choices.

Keywords: prices, capital, risk, estimator, coefficient, time series, probability, profit
JEL classification: E32, E44

[Full Text]

RRS Supliment 10/2019