Securitatea alimentară: trecut, prezent şi viitor. Cazul României

Alexandra Diana CHIRESCU (chirescualexandra18@stud.ase.ro)
Alexandra CLOȘCĂ (closcaalexandra18@stud.ase.ro)

Abstract

Securitatea alimentară reprezintă posibilitatea fiecărui om de a avea acces la o cantitate suficientă de hrană cu o valoare nutritivă corespunzătoare și la un preț accesibil (Jef et al., 2022). Astfel, potrivit Food and Agriculture Organization, în perioada 1961-2013 caloriile medii disponibile pe persoană au crescut cu 31,3%, de la 2.196 kcal/zi/persoană în anul 1961, la 2.884 kcal/zi/persoană în anul 2013, fiind mai mult decât suficient pentru populația de la acea vreme (Navin et al., 2022). Cu toate acestea, caloriile medii disponibile pe persoană nu sunt repartizate în mod uniform; spre exemplu în Statele Unite ale Americii s-a înregistrat un consum de aproximativ 3.680 kcal zi/persoană, iar în Africa, aceste valori s-au înjumătățit, ajungând la 1.880 kcal/zi/persoană, în timp ce numărul persoanelor subnutrite la nivel mondial este de peste 828 milioane oameni în 2021; ceea ce înseamnă de 43 de ori populația României. Așadar, la nivelul anului 2021, în America de Nord și Europa mai puțin de 2,5% din populație era înfometată, în Asia 9,1% din populație era înfometată (aproximativ 420 milioane oameni), în Africa 20,2% din populație era înfometată (278 milioane oameni), iar în America Latină și Caraibe 8,6% din populație era înfometată (56,5 milioane oameni). În ceea ce privește situația securității alimentare la nivel național, 3,7% din populația României este înfometată (700.000 persoane) (Faostat, 2022). Pe de altă parte, 37% din populația lumii este supraponderală sau suferă de obezitate (Navin et al., 2022). Astfel, obiectivul studiului îl reprezintă abordarea tematicii securității alimentare prin intermediul indicatorilor ce descriu situația comerțului exterior al României, dar și a sectorului agricol, precum și stabilirea poziționării României în ceea ce privește securitatea alimentară pentru cereale (cereale boabe și grâu).

Cuvinte cheie: România, securitate alimentară, analiză bibliometrică
Clasificare JEL: Q17 Agriculture in International Trade

[Text complet]

Food security: past, present and future. The case of Romania

Abstract

Food security represents the possibility for every person to have access to a sufficient amount of food with an appropriate nutritional value and at an affordable price (Jef et al., 2022). Thus, according to the Food and Agriculture Organization, in the period 1961-2013 the average calories available per person increased by 31.3%, from 2,196 kcal/day/person in 1961, to 2,884 kcal/day/person in 2013, being more than enough for the population at that time (Navin et al., 2022). However, the average calories available per person are not evenly distributed; for example, in the United States of America, a consumption of approximately 3,680 kcal/day/person was recorded, and in Africa, these values ​​were halved, reaching 1,880 kcal/day/person, while the number of undernourished people worldwide is over 828 million people in 2021; which means 43 times the population of Romania. Taking this into consideration, at the level of 2021, in North America and Europe less than 2.5% of the population was suffering from hunger, in Asia 9.1% of the population was suffering from hunger (about 420 million people), in Africa 20.2% of the population was suffering from hunger (278 million people), and in Latin America and the Caribbean 8.6% of the population was suffering from hunger (56.5 million people). Regarding the food security situation at the national level, 3.7% of the Romanian population was suffering from hunger (700,000 people) (Faostat, 2022). On the other hand, 37% of the world’s population is overweight or obese (Navin et al., 2022). Thus, the objective of the study is to approach the topic of food security through indicators that describe the situation of Romania’s foreign trade, but also of the agricultural sector, as well as establishing Romania’s positioning in terms of food security for cereals (cereals, grains and wheat).

Keywords: Romania, food security, bibliometric analysis
JEL Classification: Q17 Agriculture in International Trade

[Full Text]

RRS Supliment 3/2023