Analiza activităţii de cercetare-dezvoltare în anul 2020

Prof. Constantin ANGHELACHE PhD (actincon@yahoo.com)
Bucharest University of Economic Studies / Artifex University of Bucharest

Abstract

Cercetarea-dezvoltarea reprezintă pentru orice economie națională un element important care poate asigura creșterea economică în perioadele ulterioare. Pornind de la acest aspect, mi-am propus să analizez modul în care a evoluat rezultatul activității de cercetare-dezvoltare în România în perioada anului 2020, an care a fost afectat de criza pandemică și economico-financiară.
Constatăm că cheltuielile de cercetare-dezvoltare au reprezentat 0,47% din PIB, din care 0,28% pentru sectorul privat și 0,19% pentru sectorul public. Cheltuielile efectuate pentru activitatea de cercetare nu au fost eficiente în măsura în care acestea trebuiau să asigure o evoluție cât mai bine pusă la punct a activității de cercetare-dezvoltare. Obiectivul principal, deci, a fost acesta.
Ca metodologie, am pornit de la datele publicate de Institutul Național de Statistică precum și de la posibilitatea de a calcula noi indicatori, care să reflecte modul în care activitatea de cercetare s-a dezvoltat în anul 2020. Anul 2021, deși nu a fost analizat, reflectă o scădere și mai mare a cheltuielilor de cercetare-dezvoltare.
Am utilizat metode statistico-econometrice pentru a pune în evidență dependența care există între cercetare și dezvoltare, în cadrul căreia invențiile și inovațiile au rol important în creșterea economică.
Cuvinte cheie: cercetare-dezvoltare, cheltuieli, PIB, sector public și privat, crize.
Clasificarea JEL: O10, O13

[Text complet]

The analysis of the research-development activity in 2020

Abstract

Research and development is an important element for any national economy that can ensure economic growth in later periods. Starting from this aspect, I set out to analyse the way in which the result of the research-development activity in Romania evolved during 2020, a year that was affected by the pandemic and economic-financial crisis.
We find that research and development expenditures accounted for 0.47% of GDP, of which 0.28% for the private sector and 0.19% for the public sector. The expenditures made for the research activity were not efficient insofar as they had to ensure a well-developed evolution of the research-development activity. The main goal, then, was this.
As a methodology, we started from the data published by the National Institute of Statistics as well as from the possibility to calculate new indicators, which should reflect the way in which the research activity developed in 2020. The year 2021, although not analysed, reflects an even greater decrease in research and development expenditures.
We used statistical-econometric methods to highlight the dependence that exists between research and development, in which inventions and innovations play an important role in economic growth.
Keywords: research and development, spending, GDP, public and private sector, crises.
JEL classification: O10, O13

[Full Text]

RRS Supliment nr. 12/2021