Principalele aspecte teoretice privind indicii statistici şi utilizarea acestora în măsurarea inflaţiei

Prof. Constantin ANGHELACHE PhD (actincon@yahoo.com)
Bucharest University of Economic Studies / Artifex University of Bucharest
Assoc. prof. Mădălina-Gabriela ANGHEL PhD (madalinagabriela_anghel@yahoo.com)
Artifex University of Bucharest
Lecturer Ștefan Virgil IACOB PhD (stefaniacob79@yahoo.com)
Artifex University of Bucharest
Dana Luiza GRIGORESCU PhD Student (danaluiza2004@yahoo.com)
Bucharest University of Economic Studies

Abstract

Inflația, determinată de modificarea prețurilor, este un factor de influență negativă a veniturilor reale ale populației. Articolul își propune să stabilească modalitatea în care se calculează acești indici și modul în care sunt utilizați în exprimarea inflației, caracterizată prin indicele prețului de consum sau indicele armonizat al prețurilor de consum.
Se utilizează doi indicatori, bazați pe structurii oarecum diferite, întrucât exprimă în principiu același lucru ușor diferențiat, dar nu excesiv. Indicele prețurilor de consum se bazează pe culegerea datelor în anchetele statistice, pe trei grupe de servicii, respectiv produse alimentare, produse nealimentare și servicii. De la o perioadă de timp la alta, modificarea în interiorul fiecărei grupe este diferit. De aceea, în structura pe cele trei componente se poate aprecia care este nivelul calități vieții, al bunăstării populației, deoarece în perioadele de criză, de regulă, creșterea prețurilor la produsele agroalimentare, adică cele de consum zilnic, este mai mare decât al produselor nealimentare. La fel și serviciile, mai ales cele de calitate, sunt mai greu accesate de populație.
Obiectivul acestui articol este de a pune în evidență modul în care se calculează indicii statistici și cum sunt ei utilizați pentru a asigura exprimarea ratei inflație, calculul indicelui agregat al prețurilor de consum, toate având ca scop utilizarea pentru aducerea datelor macroeconomice la un nivel real prin deflatare, care determină anularea efectului inflației de la o perioadă de timp la alta.
Cuvinte cheie: indici, prețuri, inflație, factori, anchete statistice, grupe de servicii, crize.
Clasificarea JEL: E30, E31

[Text complet]

The main theoretical aspects of statistical indices and their use in measuring inflation

Abstract

Inflation, determined by the change in prices, is a factor of negative influence of the real income of the population. The article aims to establish how these indices are calculated and how they are used in the expression of inflation, characterized by the consumer price index or the harmonized index of consumer prices.
Two indicators are used, based on somewhat different structures, as they express in principle the same slightly differentiated, but not excessive. The consumer price index is based on data collection in statistical surveys, on three groups of services, namely food, non-food and services. From time to time, the change within each group is different. Therefore, in the structure on the three components we can appreciate the level of quality of life, welfare of the population, because in times of crisis, as a rule, the increase in prices for agri-food products, i.e. daily consumption, is higher than non-food products. . Likewise, the services, especially the quality ones, are more difficult to access by the population.
The purpose of this article is to highlight how statistical indices are calculated and how they are used to ensure the expression of the inflation rate, the calculation of the aggregate consumer price index, all aimed at using to bring macroeconomic data to a real level by deflation, which causes the cancellation of the effect of inflation from one period of time to another.
Keywords: indices, prices, inflation, factors, statistical surveys, service groups, crises.
JEL classification: E30, E31

[Full Text]

RRS Supliment nr. 2/2021