Prof. Gabriela Victoria ANGHELACHE PhD (gabriela.anghelache@gmail.com)
The Academy of Economic Studies in Bucharest
Prof. Constantin ANGHELACHE PhD (actincon@yahoo.com)
The Academy of Economic Studies in Bucharest / Artifex University of Bucharest
Lecturer Ștefan Virgil IACOB PhD (stefaniacob79@yahoo.com)
Artifex University of Bucharest
Abstract
Nu există nici un indice de preț care să fie perfect și de aceea la nivel național se calculează un sistem de indici de preț. Indicii de preț se calculează în funcție de fiecare ramură a economiei naționale, existând indici de preț ai industriei, ai agriculturii, în construcții, din transporturi și alte domenii de activitate. În totalitate evoluția tuturor acestor indici constituind indicele armonizat al prețurilor.
La nivel național pentru fiecare ramură se folosesc indicii din acea ramură, cu precizarea că la fiecare agregat din ramura economiei naționale trebuie să se asigure în primul rând deflatarea acestor indici, înainte ca ei să fie utilizați. Din acest punct de vedere în articol se prezintă pe larg procesul de deflatare al PIB-ului cu o exemplificare din activitatea practică pentru a se înțelege că prin acest indice al prețurilor se ajunge la o structură valabilă și ușor comparabilă.
De asemenea, este prezentat pe larg indicele prețurilor de consum calculat pe structura celor trei categorii de produse alimentare, nealimentare și servicii, evidențiind modul în care acestea evoluează de la o perioadă de timp la alta.
Este de asemenea important să facem o analiză comparativă a ratei de dobândă, a ratei inflației, precum și a creșterii prețurilor cu efect asupra nivelului de trai al populației din România în cazul de față.
Cuvinte cheie: indici, indicatori, prețuri, deflator, inflație, bunuri și servicii.
Clasificarea JEL: E25, E31
The use of price indices in macroeconomic analyses
Abstract
There is no perfect price index and that is why a system of price indices is calculated at national level. Price indices are calculated according to each branch of the national economy, there are price indices of industry, agriculture, construction, transport and other fields of activity. The evolution of all these indices as a whole constitutes the harmonized price index.
At national level, indices from that branch are used for each branch, specifying that for each aggregate in the branch of the national economy, the deflation of these indices must be ensured first of all, before they are used. From this point of view, the article presents in detail the process of deflation of GDP with an example of practical activity to understand that this price index reaches a valid and easily comparable structure.
It also presents in detail the consumer price index calculated on the structure of the three categories of food, non-food and services, highlighting how they evolve from one period of time to another.
It is also important to make a comparative analysis of the interest rate, the inflation rate, as well as the increase of prices with effect on the living standard of the population in Romania in this case.
Keywords: indices, indicators, prices, deflator, inflation, goods and services.
JEL classification: E25, E31