Prof. Constantin ANGHELACHE PhD (actincon@yahoo.com)
Bucharest University of Economic Studies / „Artifex” University of Bucharest
Assoc. prof. Mădălina-Gabriela ANGHEL PhD (madalinagabriela_anghel@yahoo.com)
„Artifex” University of Bucharest
Daniel DUMITRU Ph.D Student (dumitru.teticdaniel@gmail.com)
Bucharest University of Economic Studies
Abstract
Activitatea de cercetare – dezvoltare trebuie să rămână prioritară la nivelul economiei nationale. Cu doar 0,48% cheltuieli pentru cercetare – dezvoltare, România este departe de a îndeplini directiva europeană care prevede alocarea a minimul 2% din PIB pentru cercetare – dezvoltare. În România, cheltuielile de cercetare-dezvoltare reprezintă prea puțin în contextul posibilităților de dezvoltare economică națională, dar și în contextul directivelor europene. Rezultatul cercetării se corelează direct cu posibilitățile României de a participa la programe (proiecte) de anvergură în cadrul Uniunii Europene.
În anul Centenar, la care se referă și prezenta analiză, rezultă că România este departe de a-și reconsidera o strategie industrială care să aducă avantaje atât în dezvoltarea producției, cât și în participarea la proiecte europene.
Din totalul precizat anterior, respectiv 0,48% din PIB, 0,28% este alocat cercetării în sectorul privat și doar 0,20% în sectorul public.
La sfârşitul anului 2017, îşi desfăşurau activitatea în cercetare-dezvoltare un număr de doar 44801 salariaţi, număr care este, totuși, în uşoară creştere faţă de cel înregistrat la sfârşitul anului 2016, dar a nu fi de natură să dea o speranță certă asupra evoluției și rolului acestui domeniu prioritar pentru România.
Cuvinte cheie: cercetare, inovare, cheltuieli cu cercetarea, număr cercetători, impactul cercetării.
Clasificarea JEL: I23, O32
SCIENTIFIC RESEARCH – DETERMINANT FACTOR OF ECONOMIC DEVELOPMENT
Abstract
Research and development (R&D) activity must remain a priority at the national economy level. With only 0.48% spending on research and development, Romania is far from meeting the European Directive that provides for a minimum of 2% of GDP for research and development. In Romania, R & D expenditures are too low in the context of national economic development opportunities, but also in the context of European directives. The result of the research is directly related to Romania’s possibilities to participate in large-scale programs (projects) within the European Union.
In the centenary year, to which this analysis also refers, Romania emerges far from reconsidering an industrial strategy that would bring advantages both in the development of production and in participation in European projects.
Of the total of 0.48% of GDP, 0.28% is allocated to private sector research and only 0.20% to the public sector.
At the end of 2017, only 44801 employees worked in R & D, but this figure is slightly higher than the end of 2016, but is not likely to give a definite hope of evolution and the role of this priority area for Romania.
Keywords: research, innovation, research spending, number of researchers, impact of research.
JEL Classification: I23, O32.