Evoluţia producţiei agricole vegetale în anul 2017

Assoc. prof. Florin Paul Costel LILEA PhD (florin.lilea@gmail.com)
„Artifex” University of Bucharest
Radu STOICA PhD Student (radustoica68@yahoo.com)
Bucharest University of Economic Studies
Drd. Tudor SAMSON (tudorsamson@gmail.com)
Bucharest University of Economic Studies
Daniel DUMITRU (dumitru.teticdaniel@gmail.com)

Abstract

Agricultura a reprezentat, și va continua să reprezinte dacă i se acordă grija necesară un domeniu de activitate important pentru România. Condițiile naturale ne arată că peste 40% din suprafața totală a țării este agricolă, putând fi utilizată în acest scop. Dacă extindem suprafața agricolă și o completăm cu suprafețele forestiere vom vedea că România are condiții naturale pe care puține state le au în această direcție.
Autorii studiază modul în care a evoluat suprafața cultivată la plante, cereale, leguminoase și alte câteva categorii care sunt importante și fiind posibil de realizat pe teritoriul României.
Precizăm că producția agricolă a crescut comparativ cu anul anterior dar aceasta nu în condițiile pe care le-ar fi impus existența suprafeței pretabile la dezvoltarea și asigurarea culturilor de toate categoriile.
În cadrul articolului se fac comparații privind anii 2017 și 2016 în ceea ce privește suprafețele cultivate, producțiile totale obținute și diferențele de la un an la altul. Sunt identificate o serie de posibilități pe care România le are dar nu le utilizează. Sistemul de irigații dezafectat – se încearcă acum o reconsiderare a acestuia -, apoi lipsa fertilizării și mecanizării la nivel ridicat a suprafețelor agricole și, mai ales, utilizarea în condiții eficiente, avantajoase, a subvențiilor acordate de guvernul României dar, mai ales, a subvențiilor care vin de la Uniunea Europeană.
În acest studiu, autorii se concentrează doar pe producția agricolă vegetală deoarece acesteia trebuie să i se acorde o importanță deosebită astfel încât să ajungă la nivelul la care să poată, dacă se utilizează agrotehnica avansată, se concentrează suprafețele, se trece la lucrarea întregului teritoriu agricol, ca România să redevină o țară care să asigure condițiile de hrană din agricultură și trebuie să redevină o țară la care exportul de produse agroalimentare să fie mult mai ridicat decât importurile, așa cum se întâmplă în prezent.

Cuvinte cheie: agricultură, activitate vegetală, suprafață agricolă, producție agrotehnică
Clasificarea JEL: O13, Q10

[Text complet]

THE DEVELOPMENT OF AGRICULTURAL VEGETAL PRODUCTION IN 2017

Abstract

Agriculture has been, and will continue to represent, whether the necessary care is needed in Romania for an important field of activity. Natural conditions show that over 40% of the country’s total land area is agricultural, and can be used for this purpose. If we extend the agricultural area and complete it with the forestry areas, we will see that Romania has natural conditions that few states have in this direction.
The authors study the way in which the surface cultivated on plants, cereals, legumes and other categories that are important and possible to be realized on the territory of Romania evolved.
We specify that the agricultural production has increased compared to the previous year but this is not in the conditions that it would have imposed the existence of the area suitable for the development and insurance of crops of all categories.
In the article, comparisons are made for the years 2017 and 2016 in terms of cultivated areas, total yields and differences from one year to the next. There are a number of possibilities that Romania has, but do not use them. The decommissioned irrigation system – is now trying to reconsider it – then the lack of fertilization and high-level mechanization of the agricultural areas and, especially, the efficient and advantageous use of the subsidies granted by the Romanian government, but especially the subsidies which come from the European Union.
In this study, the authors focus only on agricultural crop production because it should be given special importance so as to reach the level at which, if advanced agrotechnics are used, the areas are concentrated, the work of the entire agricultural territory , that Romania should re-establish a country that would ensure the conditions of food in agriculture and have to return to a country where the export of agrifood products is much higher than imports, as it is now.

Keywords: agriculture, vegetation, agricultural area, agro-technical production
JEL Classification: O13, Q10

[Full Text]

RRS Supliment 6/2018