Ioan Nichita

ioan nichita1Ioan Nichita s-a născut în 1933 și a avut cea mai îndelungată activitate în calitate de conducător al unei direcții teritoriale de statistică din România și anume în cadrul Direcției Județene de Statistică Satu-Mare pe care a condus-o din 1968 până în 2008.

A absolvit Academia de Studii Economice din București în 1961 și a lucrat ca inspector de bancă și șef serviciu plan-organizarea muncii. A avut o activitate profesional-științifică prodigioasă prin care a adus o contribuție însemnată la dezvoltarea statisticii teritoriale prin asigurarea implementării sistemului informațional statistic în unitățile social-economice și organele administrative locale. S-a remarcat în mod special prin participarea și organizarea mai multor recensăminte ale animalelor, ale patrimoniului viti-pomicol, ale populației, ale stocurilor de materii prime și materiale și înregistrări exhaustive privind forța de muncă.

Ioan Nechita a avut și preocupări științifice concretizate prin elaborarea mai multor studii și a mai multor lucrări publicate și de asemenea de publicist – peste 200 articole apărute în presa locală referitoare în principal la domenii ale statisticii teoretice și statisticii aplicate.

În 1990 a inițiat înființarea Asociației Generale a Economiștilor din România, fiind membru fondator și Președintele Filialei AGER din Satu-Mare.

Sursă foto: http://www.informatia-zilei.ro/